Stedentrip Edinburgh

Edinburgh, de stad die veel schrijvers heeft geïnspireerd bij de creatie van bijzondere personages. Jekyll and Hide, Sherlock Holmes en Harry Potter, allen zijn in of door Edinburgh ontstaan. Maar niet alleen schrijvers zijn onder de indruk van de hoofdstad van Schotland, de stad weet haar toeristen ook te betoveren! Ontdek het zelf tijdens een stedentrip Edinburgh.
Spectaculaire uitzichten
Een prachtig historisch centrum
Whisky proeven in gezellige pubs en cafés
Binnenkijken in een koninklijk paleis

Haal alles uit jouw stedentrip in Edinburgh

Met ca. 4.500 monumentale panden raak je niet snel uitgekeken tijdens een stedentrip in Edinburgh. Het is in de Schotse hoofdstad net alsof je twee steden bezoekt. De oude stad bestaat uit middeleeuwse straatjes. Het nieuwe deel staat vol neoklassieke gebouwen uit de 18e en 19e eeuw. Wij begrijpen wel waarom de stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat!

Een stedentrip Edinburgh is altijd een goed idee. De zomermaanden zijn gevuld met feesten, festivals en evenementen. In augustus kun je zelfs het grootste cultuurfestival ter wereld bezoeken: het Edinburgh Festival. En de wintermaanden? Dan struin je over de gezellige kerstmarkten en maak je een rondje in het reuzenrad.

De must-sees van Edinburgh

Het Kasteel van Edinburgh is het iconische gebouw van de stad, te vinden hoog op een rots. Het oudste deel – de St Margaret’s Chapel – dateert uit de 12e eeuw. Door de eeuwen heen is er steeds meer bijgebouwd. Bekijk o.a. het Nationale Oorlogsmonument en de David’s Toren met daarop de Zeven Zussen (bronzen kanonnen).

Op bezoek bij de koningin? Paleis Holyrood is de officiële Schotse residentie van het Britse vorstenhuis. Een deel is opengesteld voor publiek, waaronder de troonzaal, de galerij met wisselende tentoonstellingen en de eindeloze tuinen. De naastgelegen ruïne van de Augustijnerabdij (uit 1126) is ook het bekijken waard tijdens een stedentrip in Edinburgh.

Tussen deze twee bezienswaardigheden loopt de Royal Mile, de centrale straat in het centrum. Uiteraard kun je heen en weer lopen, maar mis ook de closes (zijstraatjes) niet. Soms zijn de gebouwen hier wel 14 verdiepingen hoog. Onderweg kom je o.a. langs het historische Real Mary King Slot, het Schotse Storytelling Centrum en de St. Giles Kathedraal.

De architectuur van het parlementsgebouw is totaal anders. Dit hypermoderne bouwwerk ziet er vanuit elke hoek weer anders uit. Eengids neemt je gratis mee langs de debatkamer en laat je tijdens een zitting zelfs live meeluisteren. Nog een must-see voor een stedentrip in Edinburgh is het Nationaal Museum van Scotland.

Wat een uitzicht!

Neem goede schoenen mee op stedentrip naar Edinburgh en beklim de 287 treden van het Scott-Monument. Ook vanaf Calton Hill – de 100 meter hoge heuvel in het centrum – is genoeg te zien. Als je goed kijkt, zie je zelfs de zee op de achtergrond.

Extra bijzonder is Arthur’s Seat. Deze uitgedoofde vulkaan is ca. 250 meter hoog. Het spectaculaire panoramische uitzicht is de steile klim helemaal waard. Zet jij hem ook op de to-dolijst voor een stedentrip in Edinburgh?

Extra tips voor een stedentrip in Edinburgh

In de buurt van Greyfriars Kirkyard is het druk rondom een standbeeld van een hondje. Dit is Greyfriar Bobby, die volgens een legende 14 jaar lang aan het graf van zijn baasje heeft gezeten. Het neusje van het standbeeld is verkleurd; mensen denken dat het geluk brengt als je er over aait.

Wij begrijpen wel dat Edinburgh zo veel schrijvers heeft geïnspireerd. Vooral J.K. Rowling is onlosmakelijk verbonden met de stad. In diverse cafés schreef ze de wereldberoemde Harry Potter-reeks. Fans hebben een Harry Potter-tour hoog op hun bucketlist voor een stedentrip in Edinburgh. Een gids deelt veel ins en outs over Harry, Zweinstein en het schrijfproces.

De Grassmarket was ooit een middeleeuws marktplein en de plek waar executies plaatsvonden. Tegenwoordig is het een bruisend plein waar je tijdens een stedentrip in Edinburgh zeker eens een drankje moet doen.

Wil je écht Schots eten? Dan bestel je tijdens een stedentrip in Edinburgh haggis. Dit is een gestoomde schapen- of kalfsmaag gevuld met vlees, havermout en kruiden. Waarschijnlijk kun je het glaasje malt goed gebruiken om het weg te spoelen… De andere nationale trots spreekt meer mensen aan: whisky. In Edinburgh is deze sterke drank op diverse plekken te proeven. Proost!

Andere vakanties in Edinburgh

Meer steden aan de andere kant van de Noordzee

Daarom boek je bij dé VakantieDiscounter:

  • Gegarandeerd de beste deal
  • Uiteraard géén boekingskosten
  • Zekerheid van ANVR en SGR
  • Zeven dagen per week geopend

Veilig aangesloten bij:

Die snapt vakantie.

4.3 / 5

Zo'n fijn reisbureau

Zo'n fijn reisbureau, alles altijd duidelijk omschreven, snelle reactie per...

Lees verder